Världen förändras snabbt och vi kan påverka den!
Både kriget i Ukraina och covid-19-pandemin har gett oss en påtaglig förståelse för att världen faktiskt kan förändras och att det kan gå oerhört snabbt. Det innebär att vi med gemensamma krafter kan nå positiva förändringar i komplexa globala frågor som exempelvis klimatet, tillväxt, handel, välfärd, demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter. Men det innebär samtidigt att förändringen lika snabbt kan gå åt andra hållet. Orosmolnen växer och det pågår en utveckling som gör att vi måste vara vaksamma och inse att det är allvar. Det kanske största hotet är desinformation och att starka krafter vill slå sönder vårt samhälle genom att sprida falsk information för att på så sätt skapa oro, skapa rädsla och förändra människors värderingar och beteenden både på kort sikt och över tid. Det handlar om samhällsförändringar på riktigt och fientliga krafter vet att desinformation är ett kraftfullt verktyg.
Vi måste vara vaksamma och inse att det är allvar.
1 januari 2022 inrättades en ny myndighet "Myndigheten för psykologiskt försvar" som ansvarar för att identifiera och analysera otillbörlig informationspåverkan och vilseledande information som riktas mot Sverige. Enligt mig är en av de största utmaningarna att få alla människor att inse att all information måste värderas och granskas kritiskt. Vi måste även acceptera att vi alla är påverkbara. Jag märker själv att det är oerhört lätt att bli lurad och påverkas av de intryck jag exponeras för. Trots att jag är mycket politiskt medveten och har erfarenhet av att arbeta med opinionsbildning och påverkan. Det är upp till dig och mig att alltid zooma ut och reflektera ett varv till över vad som egentligen menas. Myndigheten har precis lanserat en ny kampanj "Bli inte lurad" som ska uppmärksamma hotet och hjälpa oss skilja på fakta och desinformation.
Några tips från mig på vad du kan göra:
Bilda dig, håll dig uppdaterad och reflektera innan du reagerar eller låter en tanke få fäste
Se till att dina barn får verktyg att navigera i samhällsfrågor och vara källkritiska
Ta diskussionen vid varje tillfälle du uppmärksammar något som inte stämmer. Om det så är i kön på affären, vid fikabordet på jobbet eller hemma vid köksbordet.
Läs mer på bliintelurad.se
Vi måste hjälpas åt och här har du chansen att bidra. Vi är alla en del av det psykologiska försvaret.
Comentarios