"PRECIS VAD VI ALLA, BÅDE POLITISKT OCH MÄNSKLIGT, BEHÖVER"

Uppdaterad: 10 nov 2020

Jag har kommenterat presidentvalet i USA i Radio Dalarna och berättade samtidigt om när jag träffade President-Elect Joe Biden. Lyssna här! Klicka igång ca 41 minuter in i sändningen

Nya ledarskapet med Biden & Harris känns både hoppfullt och kraftfullt. Biden har jag haft äran att träffa i Florida 2012. Han är den politiker som har rätt sinne, erfarenhet och nätverk att axla uppgiften både i USA och gentemot övriga världen. Harris är ett genombrott och redan en självklar ikon för oss kvinnor. Hon är kompetent, smart, offensiv, modern och samtidigt glad och humoristisk. Vi har fått en förebild att följa och ”she’s our gal”. Som hon sa i sitt acceptance speech ”While I might be the first woman in this office – I won’t be the last”

”While I might be the first woman in this office - I won’t be the last” Vice President-Elect Kamela Harris


Det känns som att en fyra år lång dålig film ändå fick ett lyckligt slut. Minns så väl i november 2016 när jag somnade ifrån valvakan och vaknade till att Trump var vald som president i USA. För första gången fick jag uppleva att världen inte alltid går i rätt riktning, jag gick i nån depressionskoma resten av den veckan. Många med mig väntade då på USAs första kvinnliga president och Hillary Rodham Clinton var en stor förebild för mig. Nu blev det inte så och oavsett om många amerikaner sett konkreta förbättringar under Trumpadministrationen, så har stora viktiga fundamentala värderingar och strukturer satts i gungning. Han öppnade Pandoras ask gällande rasismen, han utmanade globala överenskommelser kring klimat & handel och han skapade splittring genom att på fascistiskt manér inte alltid tala sanning för att skapa oro och uppvigla folk mot varandra. Listan är lång och jag ber dig läsa på, kopplingarna till vad som hände i trettiotalets Tyskland är uppenbara.

Nu är Trump på väg ut och mänskligheten kan dra en lättnadens suck. Det är helt ok att vila en minut, men faktum kvarstår att det inte var en dålig film och nu lär vi vakna upp. Vi måste inse allvaret och vi måste inse att vi lätt kan gå samma väg här i Sverige. Vi måste alla tillsammans ta ansvar över vilket samhälle vi ska ha. Vad du väljer att tycka, säga och göra kommer att spela roll! Bilda dig, läs på, zooma ut, gör kloka val och påverka andra omkring dig. Vi hjälps åt.