HÄSTTJEJER BRUKAR HA TREOR

Uppdaterad: 10 nov 2020

Ord spelar roll. Medvetet eller omedvetet, så spelar det roll vad vi säger till varandra.


I gymnasiet hade jag en lärare i svenska som sa till mig att hästtjejer brukar ha treor och skrattade konstaterande att det var lika för mig. Gissa vilket slutbetyg jag fick i svenska?

"Ni hästtjejer brukar ha treor i svenska och det stämmer ju även på dig"

Jag kunde läsa och skriva långt innan jag började i skolan och läste och skrev mycket genom hela uppväxten. Vid första avstämningen på hösten i ettan på gymnasiet, så konstaterade min lärare att jag var precis som alla andra hästtjejer, vi har nämligen treor i svenska. Hennes kommentar har följt mig sedan dess och i ärlighetens namn så är jag fortfarande ganska osäker när jag ska skriva.


Ord är kraftfulla och allt vi säger till varandra sätter spår. Därför är det viktigt att både lära sig att reflektera över hur vi kan lyfta varandra genom orden, men även viktigt att själv sålla det man hör. Som barn är det ju extra svårt, eftersom man litar på vuxenvärlden.


Jag blev aldrig särskilt hävlig på att skriva. Jag struntade ju i att träna på det eftersom läraren ändå tyckte att var medelmåttig, som "alla andra hästtjejer". Nu i efterhand vet jag att läraren inte menade vad hon sa, hon gjorde bara en korkad och inskränkt konstaterande, som hon givetvis skulle ha behållt för sig själv och istället hjälpt mig att utvecklas. Men oavsett så sitter det fast i minnet och påverkar mig än idag. Nu är tanten i Nangijala och därför kan jag dessutom berätta att hon åkte dit för snatteri på Ica Maxi för några år sedan. Typiskt lärare att snatta.