Tillbaka till bloggen

Söndagens val blir tight

samhällsfrågor Sep 17, 2022

Jag har redan röstat och röstade som jag alltid har gjort, som min släkt gjort i generationer. Men för första gången var inte valet helt självklart då mina grundläggande värderingar och politiska åsikter inte längre ryms i ett enda parti. Så har det kanske alltid varit, men jag känner allt starkare att det saknas ett partipolitiskt alternativ som kan rymma fler delar av mitt åsiktsregister. Jag tror på vår demokratimodell och partisystemet, men partiernas ledarskap och åsikter går inte i takt med samhällets utveckling och vissa kärnfrågor skär numera tvärs igenom de politiska partierna.   

Enligt alla prognoser blir det ett tight race mellan Anderssons och Kristerssons regeringsalternativ. När valresultatet är fastlagt vilar ett stort ansvar på partierna för att hitta ett regeringsdugligt alternativ. Jag tror att den enda vägen framåt är mer samarbete över blockgränserna, fler sakpolitiska kompromisser och ett ansvarsfullt och offensivt ledarskap som hanterar både utvecklingen av Sverige och de globala utmaningarna. Vissa frågor kräver handlingkraft och samverkan som till exempel den demokratiska värdegrunden, kriminaliteten, energifrågan och klimatet. Framtiden är krass och kräver ett stort mod från våra politiska ledare.


Jag vill tipsa om att läsa en debattartikel i Dagens Industri av Niklas Nordström som analyserar läget i valrörelsens slutspurt. Du hittar den här.   

Missa inga inlägg!

Få alla inlägg direkt i din inbox via Carolines inspirationsbrev. 

Du kan avregistrera när du vill och din adress lämnas inte vidare till tredje part.